Αυτός είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τρεμπ

Ο 25χρονος Μαροκινός Ρεντουάν Λακντίμ, είναι ο δράστης της σειράς επιθέσεων σε Καρκασόν και Τρεμπ στη νότιο Γαλλία που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαέξι. Ο Λακντίμ έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, που έχει αναλάβει τις έρευνες, είπε ότι ο δράστης, ο Ρεντουάν Λακντίμ, 25 ετών, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για τους δεσμούς του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και το σαλαφιστικό κίνημα.

«Είχαμε παρακολουθήσει τον Ρεντουάν Λακντίμ και πιστεύαμε πως δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση», όμως «πέρασε ξαφνικά στην πράξη», παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ.

Το προφίλ του δράστη 

Γεννημένος στις 11 Απριλίου 1992 στο Μαρόκο, ο Λακντίμ ζούσε στην Καρκασόν. Από το 2014 παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και είχε φάκελο στην ασφάλεια «λόγω των σχέσεών του με την κίνηση των σαλαφιστών», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μολέν.

Όμως, στη συνέχεια φάνηκε να αλλάζει κατηγορία. Τον Αύγουστο του 2016 έκανε ένα μήνα φυλακή έπειτα από καταδίκες για «κατοχή απαγορευμένου όπλου», «χρήση ναρκωτικών» και ανυπακοή προς τις Αρχές.

Το 2016 και το 2017 είχε τεθεί και πάλι υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες όμως δεν διέκριναν καμιά «ένδειξη που να μπορούσε να προοιωνίζεται το πέρασμα σε μια τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με τον Μολέν. Η επιτήρησή του τότε σταμάτησε.

Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο Λακντίμ φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά και είπε ότι είναι «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους όταν μπήκε στο σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ. Σημειώνεται ότι αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Στη διάρκεια των επιθέσεών του, ο Λακντίμ ζήτησε «την απελευθέρωση αδελφών», μεταξύ των οποίων ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, το μοναδικό επιζών μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 με 130 νεκρούς. Ο Αμπντεσλάμ είναι φυλακισμένος στο Παρίσι.

Το χρονικό της επίθεσης 

Ο Ρεντουάν Λακντίμ άρχισε τη φονική του διαδρομή την Παρασκευή λίγο μετά τις 10 κλέβοντας ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν, του οποίου σκότωσε τον επιβάτη και τραυμάτισε σοβαρά τον οδηγό.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς ένα στρατόπεδο αλεξιπτωτιστών, όπου παρέμεινε «μερικά λεπτά για να περιμένει στρατιωτικούς». Ωστόσο, έφυγε γρήγορα και πήγε στο στρατόπεδο των CRS – είναι μια αστυνομική δύναμη ανάλογη των ΜΑΤ -, όπου και πυροβόλησε τέσσερα μέλη που επέστρεψαν από τζόγκινγκ. Τραυμάτισε τον ένα ελαφρά στον ώμο.

Γύρω στις 11:15 μπήκε σε ένα σούπερ – μάρκετ Super U της Τρεμπ, «φωνάζοντας Αλλάχ Άκμπαρ» και δηλώνοντας «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους». Σκοτώνει τότε άλλους δύο ανθρώπους, έναν υπάλληλο του σούπερ-μάρκετ κι έναν πελάτη.

Ο αντισυνταγματάρχης της Χωροφυλακής που είχε σταλεί επιτόπου, ο 45χρονος Αρνό Μπελτράμ, προσφέρεται τότε ως όμηρος, με αντάλλαγμα να απελευθερωθούν πελάτες ή εργαζόμενοι του καταστήματος που δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν.

Γύρω στις 14:20 ο Ρεντουάν Λακντίμ ανοίγει πυρ εναντίον του χωροφύλακα, προκαλώντας την επέμβαση της GIGN, της επίλεκτης μονάδας των δυνάμεων της τάξης. Ο Αρνό τραυματίστηκε βαριά και κατέληξε αργότερα στα τραύματά του. Ο Λακντίμ έπεσε νεκρός από τα πυρά των αντρών της GIGN.

Δυο συλλήψεις 

Μετά την λήξη των επιθέσεων συνελήφθη μια γυναίκα που φέρεται ότι είναι σύντροφος του Λακντίμ. Έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της «σύσταση συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση». Σήμερα συνελήφθη και ένας ένας 17χρονος φίλος του.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί